НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Ученици от специалност "Стенопис" участват в международен проект "CULPEER 4 change"

от:    до:

СУ "Свети Седмочисленици",
Пловдив

Ученици от специалност "Стенопис" от Художествената гимназия участваха в международен стенописен проект "CULPEER 4 change". Проектът е реализиран с участието на Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" и сдружение "Активна подкрепа за креативност" и с подкрепата на Община Пловдив. Координатори по проекта са Зорница Станева и Вяра Топузова.

Гимназистите съвместно с художничките Сара Йейтс от Англия и Фейт Атиено от Кения рисуваха в рамките на две седмици стенописна композиция с размер 8х8 метра на тема "Екология и защита на природата" на фасадата на СУ "Свети Седмочисленици" в Пловдив. Официалното откриване на стенописта беше на 29 октомври 2019 г. от 17:30 ч. в двора на училището. 

Дипломантките Габриела Радулова и Виктория Прустова, Калина Колева и Нели Шикова от 11 клас и Ваня Пандърска от 9 клас под ръководството на преподавателя по "Стенопис" Атанас Камешев работиха успешно с двете чуждестранни авторки. Талантите от гимназията рисуваха за първи път със специални спрейове върху стена и това допринасе за опознаване на нови стенописни материали и техники.

Паното акцентира вниманието на публиката към екологичните проблеми на съвремието и с естетичното си послание дава нов облик на сградата на СУ "Свети Седмочисленици".

Събитието е част от проекта CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID DEAR, ключово действие 2: Global Learning education and advocacy projects led by a Local Authority or Association of LAs (EU member states), Сфера на действие: Global Learning Education, номер на проекта: CSO-LA/2018/401-796, период на проекта: 01.02.2019 – 31.01.2022. Бенефициент-координатор е: Отдел международно сътрудничество на градската управа на Кьолн, Германия, а организатори от българска страна са: Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество и Община Пловдив. Партньори по проекта CULPEER 4 Change са: Отдел международно сътрудничество на градската управа на Кьолн, Германия – координатор/ бенефициент, Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество, България, Община Пловдив, България, Büro für Kultur- und Medienprojekte GmbH, Германия, Institut equalita e.V., Германия, SPOR Media, Дания, Общини Калундборг и Сондерборг, Дания, OIKOS, Италия, Асоциация Pixel, Италия, Провинция Варезе, Италия, Humanitas, Словения, Община Нова Горица, Словения, COMPA, Боливия, Kigamboni Community Centre, Танзания, Асоциирани партньори от Полша и Люксембург.