НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Изложба "Конкурс за рисунка "Арх. Георги Савов" 2023 г. се откри в галерия "Резонанс"

от:    до:

галерия "Резонанс", ул. "Петър Парчевич" 14

Арх. Георги Савов отличи за девети път таланти от Художествената гимназия. Традиционното събитие се състоя в галерия „Резонанс“ на 23 май 2023 г., където арх. Георги Савов награди призьорите от провеждащия се под негова егида традиционен конкурс за рисунка съвместно с Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Изложбата в галерия „Резонанс“ представя всички ученически творби, участвали в конкурса.

За високи художествени постижения годишна стипендия по 400 лв. месечно получи: Яна Панева,10 клас, специалност "Живопис". 

Седем други възпитаници на Художествената гимнация бяха отличени с парични награди за значими успехи. Поощренията получиха:

Виолета Великова, 11 клас, специалност "Графика", с преподавател: Пламен Велчев

Иванка Станилова, 11 клас, специалност "Графика", с преподавател: Пламен Велчев

Антон Луканов, 11 клас, специалност "Рекламна графика", с преподавател: Димитър Келбечев

Илия Вачев, 12 клас, специалност "Пространствен дизайн", с преподавател: Димитър Келбечев

Габриела Киркова, 10 клас, специалност "Пространствен дизайн", с преподавател: Антония Хайгърова

Иван Банчев, 12 клас, специалност "Живопис", с преподавател: Ангел Китипов

Мартин Сираков, 9 клас, специалност "Стенопис", с преподавател: Христо Жеков

Създателят и меценат на конкурса арх. Георги Савов е завършил втория випуск на художествената гимназия в Пловдив. Автор е на много знакови проекти в цялата страна, сред които спортната база на ФК „Ботев“ Пловдив в Коматево и стадион „Христо Ботев“. Като творец и пловдивчанин арх. Савов подкрепя от 2015 г. с лични средства художественото образование и творческата индивидуалност на бъдещите художници. 

В експозицията в галерия „Резонанс“ са показани най-добрите постижения на гимназистите от 8-ми до 12-ти клас по учебния предмет "Рисуване" с преподаватели: Ангел Китипов, Антония Хайгърова, Димитър Келбечев, Илиана Манукова, Кети Георгиева, Панайот Панайотов, Пламен Велчев и Христо Жеков. Произведенията са изпълнени с молив, въглен, туш, креда, акварел, колаж и смесени техники и показват разнообразни творчески и образователни посоки в областта на класическия етюд, проучвателните и експерименталните рисунки. Критериите за оценка на творбите са оригиналност, творчески подход, въображение, разнообразие на щрихи, петна и текстури.

Автор на плаката за събитието е Димитър Келбечев.