НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

НХГ "Ц. Лавренов" с одобрен проект по Компонент 3-Гражданска активност на Община Пловдив

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов"
Пловдив, ул.”Янко Сакъзов” N 2А

Проектът "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство" на НХГ "Цанко Лавренов" получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност. Проектът е резултат от Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“, който през 2020 г. се провежда за трети пореден път и е организиран от НХГ "Цанко Лавренов" със съдействието на Министерство на външните работи. Третото издание е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията.

В настоящия конкурс участват 59 плакати, създадени от ученици между 16 и 18 годишна възраст от училищата по изкуства към Министерство на културата. Те са работили по национално значими и общочовешки теми. Техните произведения ще бъдат предствени на различни места в градската среда на Пловдив, с което пловдивската общественост ще се запознае с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници.

Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа, като първото събитие ще бъде изложба с конкурсните плакати върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 17.09 до 14.10.2020 г. Експозицията ще бъде представена и в двора на НУМТИ "Добрин Петков" в периода от 15.10 до 14.11.2020 г. Официалното награждаване на победителите от конкурс "Плакат - Костадин Отонов" ще бъде на 30.10.2020 г. в Балабанова къща, Старинен Пловдив. През месец ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени и в сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". А през месец декември 2020 г. пловдивската общественост и гостите на града ще могат да разгледат десетте номинирани плакати в Цар-Симеоновата градина. 

Допълнителна информация за конкурса можете да прочете: от тук