НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ "ЦАНКО ЛАВРЕНОВ"
BG EN
NATIONAL ART HIGH SCHOOL "TZANKO LAVRENOV"

Фреско - проект на НХГ "Цанко Лавренов" и Община Пловдив

от:    до:

НХГ "Цанко Лавренов"
Пловдив

Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" реализира проект "Фреско" с участието на италианският художник Вико Калабро.

Проектът премина успешно през няколко етапа в периода от 3 до 10 септември 2018 г.:

В първия ден Вико Калабро ще презентира своето творчество пред ученици и преподаватели от Художествената гимназия.

Във втора част от проекта учениците от специалност "Стенопис" ще направят подготовка на стена от интериора на НХГ "Цанко Лавренов" за фрескова живопис с точно спазване на технологичните етапи. Проектът ще се увели в мащаб 1:1 съобразно размерът на стената и постепенно ще започне полагане на варова мазилка. Следва да се откопира рисунката от проекта върху стената и да се живописва върху мокра мазилка. Всички дейности по реализацията ще се извършват от учениците под професионалното ръководтво на Вико Калабро, специалистът Йовка Юрукова и преподавателите Атанас Камешев и Кристина Кутлова. 

Известният художник Вико Калабро ще участва в провеждането на творческа работилница на 8 септември 2018 г., в която могат да присъстват и художници и почитатели на изобразителното изкуство. 

Проектът се финансира от Община Пловдив по Компонент 3 "Гражданска активност" и е част от Календара на културните събития.